Tighta deadlines och hårda krav på snabb rapportering
Under bokslutsperioden måste teamet ofta arbeta under hög press för att hinna med alla uppgifter i tid. Ökad stress och hårda deadlines ökar risken för misstag och fördröjningar, vilket i sin tur kan göra det svårare att lösa problem eller avvikelser som uppstår. Det är lätt hänt att problem som uppstår får skjutas framåt.
Många manuella processer
Om bokslutsprocessen är beroende av manuella och repetitiva steg finns det en ökad risk för att uppgifter inte utförs korrekt. Beroendet av specifika individer kan också leda till förseningar om någon blir sjuk eller inte är tillgänglig.
Svårigheter i samarbete och kommunikation
På det större företaget där flera kollegor delar ansvaret och är involverade i bokslutsprocessen kan bristande kommunikation leda till förvirring och missförstånd, särskilt när vi inte längre alltid arbetar från samma fysiska plats.
Avsaknad av spårbarhet
Vem gjorde vad? När gjordes det? Hur gjordes det? Och var hamnade resultatet någonstans? Är man fler än en person som jobbar med månadsbokslut så kan dessa frågor vara återkommande. Ett väl dokumenterat månadsbokslut med alla underbilagor samlade i en tydlig, enhetlig mappstruktur som gör det enkelt att navigera sig fram till information känns självklart. Det kräver dock struktur, tid och noggrannhet om man gör detta görs manuellt idag.
Regelefterlevnad
Att vara påläst och hålla sig uppdaterad kring regler, standarder, lagar och övrig praxis tar tid och är krävande för teamet. Hur kan vi anpassa vår bokslutsprocess för att möta dessa krav och regelverk utan att behöva göra alltför omfattande och manuella ansträngningar?
Komplexa avstämningar och flera juridiska bolag
Hos dem större koncernerna är det inte ovanligt med både flera olika banker och ibland även flera olika ERP-system. Detta leder ofta till att man inte kan arbeta helt standardiserat och med samma rutiner och metoder över alla bolag. På det ena bolaget behöver man göra si, och på det andra så. Rapporterna och underlagen ser olika ut och arbetssätt och struktur blir inte enhetlig.
Vi växer och måste skala upp med fler medarbetare
Att behöva skala upp med personal är oftast en indikation på att det går bra för företaget! Men det kan också vara ett gyllene tillfälle för att se över sina processer och rutiner för att hålla nere på för personalkostnader. Kan vi med samma personalstyrka utföra fler uppgifter utan att behöva anställa nya kollegor?
Vi på Pricka har hjälpt företag att digitalisera månadsbokslut i 10 år. Vår vision är att hjälpa ekonomifunktioner att bli mer effektiva och behålla glada medarbetare. Vill du veta mer om Pricka och hur vi skulle kunna hjälpa er? Klicka på knappen nedan så tar vi kontakt!